Så hiv-testar du dig

Finns det en risk för att du har hiv ska du testa dig. Det kan du göra gratis på exempelvis en vanlig vårdcentral. Vid ett hiv-test tar man ett blodprov. Det finns även hemtester för hiv, inget av dessa är dock godkända i Sverige.


Hivtest

Inkubationstid

Det går att se på ett hiv-test om du har hiv redan tre veckor efter smittotillfället.

Här kan du hivtesta dig

Du kan testa dig gratis för hiv på en vanlig vårdcentral, ungdomsmottagning, infektionsmottagning eller en sex- och samlevnadsmottagning.

Om det visar sig att du har hiv är du skyldig att lämna uppgifter om sexuella partners för smittspårning.

Så går hiv-testet till

Hiv-test görs genom ett blodprov i armen. Blodprovet visar om ditt blod har antikroppar mot hiv eller inte. Har ditt blod dessa antikroppar är du hiv-positiv. Du får svar en vecka efter ditt HIV-test.

Det finns även vissa snabbtest som du kan ta på en mottagning. Dessa snabbtest kan du ta genom ett stick i fingret. Då får du svar inom en halvtimme.

Visar det sig att något av testen är positiva görs alltid en provtagning för att veta säkert.

Har du hiv måste läkaren ta dina personuppgifter. Läkaren ska också se till att du får vård, stöd och information. Att det genomförs en smittspårning samt att anmäla fallet till en smittskyddsläkare och till Smittskyddsinstitutet.

Hiv-test hemtest

Det finns många olika hiv-test som du kan göra hemma. De kan du köpa på internet och de skickas till dig i en anonym förpackning.

Vissa testar genom ditt saliv, andra med ditt urin och några med ditt blod. Resultatet får du oftast inom 15 minuter. Det är dock viktigt att komma ihåg att inget av dessa test är godkända i Sverige. Det är alltid säkrare att testa dig hos din vårdcentral eller hos en annan testklinik för att få ett säkert svar och professionell hjälp.

Nackdelar med hemtester

Det negativa med att testa sig själv hemma är att du inte får prata med en rådgivare innan och efter testet. Utan är du hiv-positiv kommer du att få ta det själv utan professionell hjälp i närheten.

Det finns inte heller något godkänt hiv-test för hemmabruk. Läkemedelsverket förbjöd 2012 tre olika hiv-tester som försökte säljas på nätet men som inte uppfyllde de krav som ställs. Ett skäl till att testerna inte uppfyllde kraven var att det inte är helt säkert att testet kommer att visa rätt resultat, vilket kan ha förödande konsekvenser.

En till nackdel med hemtestet är att samhället kan förlora kontrollen över kontaktspårning och hiv-spridningen.

Plus att det är dyrt. Ett hemtest kostar ungefär 300 kronor men hos vårdcentralen är det gratis.

Fördelar med hemtester

Du får ett snabbare svar, du slipper frågor, slipper prata med någon om ditt sexliv och du är helt anonym.

Visar det sig att du har hiv enligt testet så måste du kontakta vården i alla fall.