Nytt vaccin skyddade mot hiv

Ett vaccin mot hiv kan vara här. I en studie med apor, som injekterats med ett nytt läkemedel, smittades ingen av hiv trots att de utsattes för höga doser av hiv-viruset.


Ny metod skyddade mot hiv

Mikrofoto på HIV-partiklar som infekterar en vit blodkropp. En process som nu kan hindras med hjälp av ett nytt läkemedel. Foto: National Institute of Allergy och infektionssjukdomar

Forskare kan nu vara nära att ta fram ett vaccin som skyddar mot hiv. Detta efter att ha kartlagt vilka mekanismer hivviruset använder sig av för att infektera celler.

När hiv kommer in i kroppen så försöker viruset attackera vita blodkroppar. För att lyckas med detta och tränga in i cellen behöver viruset bland annat binda ett protein som kallas CCR5.

Men nu har forskare hittat varianter av detta protein, CCR5, som binder hiv-viruset men som också inaktiverar det. Genom att injektera en vektor som producerar denna nya typ av CCR5 kan hiv alltså neutraliseras.

I flera studier har man därför injekterat läkemedlet på apor, med positiva resultat. Alla apor som injekterats med läkemedlet blev motståndskraftiga mot hiv. Trots att aporna utsattes för mycket höga koncentrationer av hiv, under flera exponeringar, i 40 veckors tid så smittades ingen av dem.

Studien är publicerad i vetenskapstidningen Nature.