Folkhälsomyndigheten: Hivmedicin bör ges förebyggande

Folkhälsomyndigheten föreslår, med "gediget vetenskapligt stöd", att hivmedicin ska ges till hiv-negativa personer som har hög risk att smittas för att skydda mot en infektion.


Hivläkemedlet Truvada, om det tas regelbundet, kan minska risken för hivinfektion med mer än 80 procent bland personer med hög risk att bli smittade. Det är en av anledningarna varför Folkhälsomyndigheten nu föreslår att förebyggande behandling ska erbjudas till alla personer med hög risk för hivinfektion.

Folkhälsomyndigheten vill inte slå fast att någon särskild grupp i Sverige bör erbjudas förebyggande behandling men föreslår att läkare och individ tillsammans bedömer om det finns en kraftigt ökad risk för hivinfektion och därmed om individen bör ta förebyggande behandling.

– Behandlingen skyddar däremot inte mot andra sexuellt överförbara sjukdomar och vid förskrivning bör läkaren därför också ge råd om säkrare sex, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Inte bara Folkhälsomyndigheten har funnit ”gediget vetenskapligt stöd” för användandet av hivmedicin i förebyggande syfte. Både Världshälsoorganisationen, WHO och det europeiska och amerikanska smittskyddsinstitutet (ECDC, CDC) rekommenderar redan att personer med hög risk för hivinfektion ska erbjudas läkemedlet.

Det europeiska läkemedelsverket, EMA har godkänt användning av Truvada i förebyggande syfte i Europa och flera europeiska länder har redan börjat erbjuda det.